Dags att boka bröllopsfotograf?

Vad kul att du har hittat hit i jakten på bröllopsfotograf.  Kanske har du chockats över hur många fotografer det finns och vilken djungel det är att välja en som passar er. Med erfarenhet från över 150st bröllop vill vi dela med oss av våra bästa tips när det kommer till att välja och hitta rätt bröllopsfotograf för dig!

1. Vem är fotograf?

Idag är det många som är intresserade av fotografering, har en systemkamera hemma eller kanske den senaste telefonen som tar riktigt schysta bilder. Därför finns en risk att många väljer att låta en vän eller bekant (som inte är professionell fotograf) fotografera sitt bröllop. Det handlar om så mycket mer än vilken kamera eller hur duktig personen är på att fotografera annat än just bröllop. Bröllop i sig är en väldigt speciell typ av fotografering som kräver erfarenhet, planering och att förutse vad som kommer att ske för att fånga ögonblicken på bäst möjliga sätt. Med en professionell fotograf kan du släppa allt som har med dokumentering att göra och vara säker på att han/hon vet vad som ska göras (den förlitar sig inte på slumpen) och att denne levererar hög kvalitet oavsett om det är sol, regn, ljust eller mörkt. Bröllopsbilder är en investering som kommer att vara med er i resten av livet! Tips – billigast är sällan bäst!


2. Fotografens stil

Idag finns otroligt många fotografer och nästan lika många stilar. Ljust, mörkt, dramatiskt, konstnärligt? Dokumentärt eller traditionellt? Det är viktigt att du tilltalas av de bilder som du ser hos fotografen genom deras hemsida eller instagram. Titta på många bilder för att försäkra dig om att det är stilen du gillar! Man måste dock ha förståelse för att varje bröllop är unikt och att förutsättningar som ljus, plats och väder påverkar bildernas karaktär. En stil hänger till viss del på efterarbetet så som hur bilder redigeras, men lika mycket hur varje fotograf fotograferar och komponerar bilderna under en bröllopsdag.


3. Paket och priser

Undersök och jämför paket och priser. Vad är viktigt för dig och vad ingår faktiskt i det du betalar för? Hos vissa fotografer ingår enbar fotograferingstiden och du får i efterhand köpa till de bilder du är intresserad av, medan hos andra ingår alla bra bilder från tiden i priset. Får du tillgång till digitala filer så att du själv kan skriva ut och förstora i efterhand eller måste du gå genom fotografen för detta? I vissa paket ingår produkter som tex en fotobok. Väljer du mellan två fotografer som erbjuder fotobok, glöm inte att kolla vad för fotobok som ingår. En exklusiv med få sidor som du enbart kan få tag i genom en professionell fotograf… eller en billigare med många sidor som du kunde gjort själv.

De flesta paket baseras på antalet timmar man vill ha fotograf på plats och vad som ska omfattas. Om bröllopsfotografering är en budgetfråga, välj hellre ett mindre paket hos en professionell fotograf än en heldag med en amatör.


4. När ska man boka?

Boka i god tid! De flesta bokar över ett år i förväg och då de flesta gifter sig en lördag fylls kalendrarna upp snabbt. När ni bestämt ett datum är det bara att boka fotograf direkt!

På vår hemsida finner du fler bilder med urval från hela bröllop, aktuella priser och mer info. Tilltalas du av vår bildstil och vill boka? Börja med att fylla i formuläret under “kontakt” längst upp i menyn till höger så återkommer vi så fort vi kan.

Leave a reply