Bröllop på Örenäs Slott

Hur går en bröllopsfotografering till?

Hur går en bröllopsfotografering till och hur många timmar behöver vi egentligen ha en fotograf på plats? Vi vet att många av er planerar bröllop för första och förmodligen den enda gången i era liv. Därför har vi sammanställt lite information och bilder för att visa er hur en bröllopsdag och bröllopsfotografering kan gå till. Alla bröllop är olika. Vi kommer att följa er och era gäster och dokumentera det som sker just där och då. Vi vill fånga er dag precis så som den faktiskt är! Här är exempel från delar som ofta finns med under en bröllopdag. Ordningen på dem bestämmer ni själva! Vi älskar personliga och unika bröllop, det finns inga rätt eller fel helt enkelt.

FÖRBEREDELSER

Morgontimmarna av er bröllopsdag är värdefulla och en av våra favoritdelar av hela dagen. Att få fånga när ni gör er redo för dagens firande, kanske tillsammans med era favoritpersoner, är fantastiskt.

Brudgummen som knäpper sin skjorta med nervösa fingrar och brudens mor som har svårt att dölja tårarna av att se sin lilla flicka i brudklänning. Små kärleksbrev som växlas, kramar delas och man kan nästan känna förväntan i luften.Att ha lite eftertanke i varje detalj i detta känslofylda och väldigt spännade första kapitel av er bröllopsdag kommer att sätta den perfekta stämningen för resten av dagen.

Vår stil är dokumentär och vi smyger runt för att fånga allt som sker. Är vi två fotografer på plats är Fredrik med brudgummen och Mathilda med bruden.

FIRST LOOK

“First look” eller “Första möte” är ett perfekt sätt att fånga ögonblicket då ni ser varandra i bröllopskläder för första gången.Ett oerhört känsloladdat ögonblick som ger naturliga reaktioner på bild.

Efter förberedelserna beger vi oss till en gemensamt utvald plats. När vi träffar er på planeringsmötet ger vi våra tips på hur detta kan gå till och vi bestämmer tillsammans vad som passar er bäst.

Vanligt är att en av er väntar på den utvalda platsen och att den andre kommer gåendes. När ni börjar närma er varandra får den andre vända upp och ni ser varandra den sista biten – innan ni kramas, pussas och gör vad som faller er in just i den stunden.

Stämningen ni vill ha på er first look är upp till er två – släpp loss er fantasi! Vi hjälper er mer än gärna att verkställa den.

CEREMONI

Oavsett om ni planerar en kyrklig vigsel eller en borgerlig ceremoni utomhus är vi övertygade om att den kommer att bli magisk! Det finns så många alternativ på val av plats, det är bara fantasin som sätter gränserna.

När vi gifte oss i Augusti 2019 planerade vi vår ceremoni på stranden i solnedgången. Vi är så glada att vi följde vår magkänsla och gjorde det som kändes bäst för just oss. Det blev helt perfekt och kändes så personligt!

Under ceremonin dokumenterar vi det som sker så diskret vi bara kan. Allt från er ingång, musiker till ringbyte och kyss.

Är vi båda med er har vi dessutom möjlighet att fånga allt från flera olika vinklar. En av oss fokuserar på bruden som kommer ingåendes, medan den andre på brudgummen som torkar sina tårar när han ser sin blivande brud.

Efter vigseln är det dags för gratulationer.

PORTRÄTT

Till porträtt önskar vi ca 1 – 1,5 timme. Det kan låta som lång tid, men det går otroligt snabbt när vi väl är där. Det behövs för att ni ska hinna vänja er framför kameran och för att vi ska få lite variation.

Det blir detaljer, helkropp, halvkropp. Bilder med mer miljö och med mindre. Är vi båda med passar vi gärna på att fotografera med drönare.

Detta är en stund då ni får kramas och pussas precis hur mycket ni vill! Vi vet att de flesta är obekväma framför kameran. Därför kommer vi att instruera och hjälpa er för att skapa naturliga ögonblick. Vi undviker stela uppställda poser och ber aldrig brudparet att titta in i kameran och le. Vi vill berätta er historia – bara naturligt, avslappnat och fokus på er kärlek till varandra. Njut av att få en paus tillsammans – bara ni två!

MINGEL

Under minglet fortsätter vi att hålla oss bakgrunden och dokumenterar gästerna när de interagerar med varandra. Det blir kanske skratt, kramar, någon som är inne i en djup diskussion, skriver i er gästbok eller likande. Tipsrunda och polaroidkamera är två tips på aktiviteter som kan sysselsätta gästerna.

Vanligtvis anländer brudparet lite senare, efter att vi tillsammans varit iväg och fotograferat porträttbilder. Ni kan göra en storslagen entré och får här möjlighet att umgås med era gäster ordentligt.

Ofta serveras bröllopstårta runt midnatt, i mörkret. Vi vill tipsa om att ett alternativ är att ni serverar tårtan på eftermiddagen, med kaffe istället. Bilderna på tårtan och detta moment kommer bli så mycket finare och gästerna kommer njuta av den utsökta biten mycket mer eftersom de inte är proppmätta efter bröllopsmiddagen.

Det är även en bra tid för gruppbilder. Vi har redan i förväg bestämt vilka grupper ni vill ha med, så vi kan genomföra dessa bilder snabbt och smidigt.

MIDDAG

Innan gästerna sätter sig till bords fotograferas dukningen och alla vackra detaljer i er middagslokal.

Vi fotograferar under servering av mat, under tal och mellan måltiderna. Vi fotograferar inte när gästerna äter utan ger dem lite privat tid för att njuta av maten. Dessutom blir det inga vackra bilder med en gaffel i munnen och tugg-miner. Ni kommer att få massor härliga och betydligt bättre bilder på gästerna till bords ändå!

Är vi med er under kvällen ser vi väldigt gärna att vi tar en paus för en kortare fotografering i kvällsljuset strax innan skymning/solnedgång. Ni kommer verkligen att uppskatta dessa bilder!

Läs gärna mer om detta här: “Fotografering i Golden hour“.

Finns det möjlighet smyger vi gärna in till kocken och fotograferar tillagning/uppläggning av de olika rätterna.

PARTY

Vi fotograferar brudparets första dans och sen är det dags för gästerna att ansluta på dansgolvet. Musiken är A och O för att få gästerna att komma igång – dra igång en riktig partylåt som alla känner igen. Extra lätt att dansa blir det om man tex har lysstavar som gästerna kan hålla i. Dessutom blir det väldigt snyggt på bild.

Vanligtvis stannar vi ca 1 timme in på festen. Det räcker gott och väl för att fånga stämningen. (Sen blir det ofta samma typ av bilder om och om igen). Därefter fortsätter ni dansa in på småtimmarna och kan vara hur galna ni vill och bara släppa loss.